If you already have an account with us, please use the login panel below to access your account.

Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 7 από 7
    Senior Member
    Περιοχή
    ΑΘΗΝΑ
    Αυτοκίνητο
    Astra GTC

Προεπιλογή Θόρυβος σαν φύσημα/ρούφηγμα αέρα πάνω από τις 4000 σαλ

Προ 10ημέρου είχα αλλάξει στο αυτοκίνητο τη σπιράλ σωλήνα εξάτμισης (μετά τον καταλύτη και πριν το μεσαίο καζανάκι) λόγω του ότι το σπιράλ είχε αρχίσει να ανοίγει (17 χρόνια είναι αυτά, δεν είναι παράλογο).
    Για την αντικατάσταση θεώρησα σκόπιμο να αγοράσω ολόκληρο το κομμάτι (σωλήνα και σπιράλ μαζί) αντί να κάνω αυτό που κάνουν οι πιο πολλοί, που απλά πηγαίνουν στον εξατμισά, τους κόβει το παλιό σπιράλ και τους κολλάει νέο στην παλιά σωλήνα).
    Εν πάση περιπτώσει, αγόρασα και τοποθέτησα το παρακάτω ανταλλακτικό (αγοράστηκε αρκετά φθηνότερα, στα 82 ευρώ, λόγω black Friday):
    https://www.autodoc.gr/faurecia/14593331
    Εν τω μεταξύ, πριν 3 μέρες, σε άλλο συνεργείο, είχα πάει για έλεγχο λόγω διαρροών από τη φλάντζα ψευτοκάπακου. Εκεί μου άλλαξαν τη συγκεκριμένη φλάντζα (η οποία γνώριζα ότι δάκρυζε εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, αλλά τελευταία άρχισε να χάνει περισσότερο). Για κακή μου τύχη στο συνεργείο όταν πήγαν να αφαιρέσουν το ψευτοκάπακο, βγάζοντας ο μηχανικός τον πολλαπλασιαστή διαπίστωσε ότι η μια του πίπα ήταν πρακτικά σπασμένη (ήταν θέμα χρόνου όπως μου είπε να ξεκινούσε ρεταρίσματα το μοτέρ από τον αντίστοιχο κύλινδρο). Οπότε μου βγήκε καλό κουστούμι (πολλαπλασιαστής συν 4 νέα μπουζί, μια που τα παλιά ήταν μέσα στο λάδι).
    Τέλος πάντων, έγινα όλα τα παραπάνω και σήμερα που έβγαλα το αμάξι σε ανοιχτό δρόμο (αττική οδό) συνειδητοποίησα ότι ψηλά στις στροφές (πάνω από 4.000, κάπου από τις 4.500 και μετά), ακούγεται στην καμπίνα ένας θόρυβος σαν φύσημα. Ο θόρυβος είναι συνεχόμενος όσο είμαι σε ψηλές στροφές και περίπου σταθερός σε ένταση.
    Σε χαμηλότερες στροφές δεν αντιλαμβάνομαι κάτι. Δίνει την αίσθηση είτε σαν να διαφεύγει αέρας/καυσαέριο ή ενδεχομένως το ανάποδο (να ρουφάει από κάπου αέρα).
    Ενδεχομένως βέβαια να μην έχει σχέση με την πολύ πρόσφατη αλλαγή φλάντζας ψευτοκάπακου στον κινητήρα, και να σχετίζεται με την αντικατάσταση του τμήματος εξάτμισης με το σπιράλ (δεδομένου ότι αφότου έκανα την αντικατάσταση του τμήματος εξάτμισης δεν έτυχε να ζορίσω το μοτέρ σε αυτό το φάσμα στροφών και πάνω, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο θόρυβος προέκυψε μετά την αλλαγή φλάντζας ψευτοκάπακου).
    Αν δείτε και στη φωτογραφία του ανταλλακτικού που τοποθετήθηκε, η νέα σωλήνα είναι διαιρούμενη και τα δύο κομμάτια ενώνονται με ένα μεταλλικό κολλάρο. Βέβαια ο εξατμισάς έβαλε την ειδική κόλλα που βάζουν σε ανάλογες ενώσεις κι έσφιξε καλά το κολλάρο.
    Έχετα καμιά ιδέα τι θα μπορούσε να είναι που προκαλεί έναν τέτοιο θόρυβο;

Senior Member
    Περιοχή
    ΑΘΗΝΑ
    Αυτοκίνητο
    Astra GTC

Προεπιλογή

Λοιπόν, επανέρχομαι στο θέμα με το θόρυβο σαν φύσημα/ρούφηγμα αέρα στις ψηλές στροφές.
    Λόγω των γιορτών δεν είχα ασχοληθεί τις προηγούμενες εβδομάδες (αφότου αντιλήφθηκα τον θόρυβο), αλλά χθες πήγα το αυτοκίνητο στον εξατμισά που είχα αλλάξει τη σωλήνα εξαγωγής με το σπιράλ (μετά τον καταλύτη). Αφού ο άνθρωπος έλεγξε ξανά το κύκλωμα καυσαερίων από την πολλαπλή εξαγωγής και μετά, τόσο στο ρελαντί, όσο και σε υψηλές στροφές, δεν διαπίστωσε διαφυγή καυσαερίων από το κύκλωμα εξαγωγής.
    Οπότε μοιραία, ο θόρυβος που ακούω πρέπει να αφορά είσοδο αέρα (υποπίεση) κάπου στο κύκλωμα εισαγωγής αέρα. Εφόσον δεν έχω χοντρά θέματα (πχ δυσκολία εκκίνησης κινητήρα, σοβαρές αρρυθμίες ρελαντί, ή να κρατάει ρελαντί ψηλά), πιθανολογώ ότι κάπου δεν έχει τέλεια στεγανοποίηση και αναρροφά αέρα όταν το ζορίζω. Ίσως να μη σφίχτηκε καλά/ομοιόμορφα το καπάκι βαλβίδων, ή (πιο πιθανό) να μην εφάρμοσε 100% σωστά η νέα φλάντζα στα κανάλια του καπακιού βαλβίδων.
    Επίσης, πάνω στο καπάκι βαλβίδων έχει ενώσεις για 2 ελαστικούς σωλήνες που συνδέονται με την πεταλούδα γκαζιού και την σωλήνα εισαγωγής αέρα αντίστοιχα. Από ότι διάβασα, οι συγκεκριμένοι σωλήνες έχουν να κάνουν με την ανακυκλοφορία καυσαερίων που περνάνε στα λάδια, ώστε αυτά εν συνεχεία να επιστρέφουν στην εισαγωγή και να καίγονται ξανά μαζί με το μίγμα αέρα/καυσίμου (εν τω μεταξύ το συγκεκριμένο μοτέρ, Ζ18ΧΕ, δεν έχει ξεχωριστή βαλβίδα PCV). Οι σωλήνες αυτοί ασφαλίζουν με σφιγκτήρες. Ίσως κατά την επανατοποθέτησή τους να μη σφίχτηκαν εντελώς σωστά;
    Όπως και να έχει, πρέπει να ξαναεπισκεφτώ το συνεργείο που έγινε η αλλαγή φλάντζας καπακιού βαλβίδων, για νέο έλεγχο.. Κοινώς, πάλι μπλέξιμο.

Senior Member
    Περιοχή
    ΑΘΗΝΑ
    Αυτοκίνητο
    Astra GTC

Προεπιλογή

Και για να πάρετε μια ιδέα ως προς το θόρυβο που ακούω, βρήκα ένα βίντεο από ένα αμερικάνικο φόρουμ της τογιότα, όπου ο άνθρωπος ανέφερε ένα παρόμοιο θέμα με θόρυβο που είχε μετά από αλλαγή φλάντζας καπακιού βαλβίδων που έκανε ο ίδιος. Έχει ανεβάσει ένα σύντομο βίντεο, όπου ο ήχος που αναφέρει εμφανίζεται και σαυτόν σε υψηλές στροφές και είναι περίπου ίδιος με αυτόν που ακούω εγώ στο αμάξι πάνω από τις 4.000 σαλ. Ο ήχος ακούγεται στο βίντεο μετά το 0:17.
    https://i.imgur.com/sAt7BJ6.mp4
    Κι εδώ είναι το λινκ του φόρουμ που βρήκα όπου αναφέρει το πρόβλημα:
    https://www.toyotanation.com/threads...-rpms.1678289/

Senior Member Το avatar του χρήστη johnpats
    Περιοχή
    Ηράκλειο Κρήτης
    Αυτοκίνητο
    Vectra C GTS

Προεπιλογή

Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο lazarefa Εμφάνιση μηνυμάτων
    Και για να πάρετε μια ιδέα ως προς το θόρυβο που ακούω, βρήκα ένα βίντεο από ένα αμερικάνικο φόρουμ της τογιότα, όπου ο άνθρωπος ανέφερε ένα παρόμοιο θέμα με θόρυβο που είχε μετά από αλλαγή φλάντζας καπακιού βαλβίδων που έκανε ο ίδιος. Έχει ανεβάσει ένα σύντομο βίντεο, όπου ο ήχος που αναφέρει εμφανίζεται και σαυτόν σε υψηλές στροφές και είναι περίπου ίδιος με αυτόν που ακούω εγώ στο αμάξι πάνω από τις 4.000 σαλ. Ο ήχος ακούγεται στο βίντεο μετά το 0:17.
    https://i.imgur.com/sAt7BJ6.mp4
    Κι εδώ είναι το λινκ του φόρουμ που βρήκα όπου αναφέρει το πρόβλημα:
    https://www.toyotanation.com/threads...-rpms.1678289/
    ο μηχανικός σου τι υποπτευεται;
    Γιάννης

Senior Member
    Περιοχή
    ΑΘΗΝΑ
    Αυτοκίνητο
    Astra GTC

Προεπιλογή

Προ ημερών επισκέφτηκα πάλι το συνεργείο όπου έγινε η αλλαγή φλάντζας καπακιού βαλβίδων. Πήγαμε μια βόλτα 2-3 χλμ με το μηχανικό να οδηγά το αυτοκίνητο. Άκουσε κι εκείνος ξεκάθαρα το θόρυβο που του ανέφερα, κάπου στις 4.000 σαλ ξεκινούσε να ακούγεται.
    Μου είπε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο θόρυβος που ακούγεται είναι από συντονισμό του σπιράλ της εξάτμισης (το οποίο είχε αλλαχθεί επίσης στον εξατμισά 6 μέρες πριν την αλλαγή φλάντζας στο συνεργείο, απλά δεν έτυχε να ανεβάσω πάνω από 4.000 στροφές στο μεσοδιάστημα, λόγω κίνησης αποκλειστικά εντός πόλης, οπότε το πήρα χαμπάρι μετά την αλλαγή φλάντζας, μια μέρα που μπήκα Αττική Οδό). Απέκλεισε εντελώς οποιαδήποτε σχέση με την εισαγωγή του αυτοκινήτου, αφού επιπρόσθετα το μοτέρ κρατάει σταθερό ρελαντί και δεν σκορτσάρει.
    Δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι η ποιότητα του ανταλλακτικού που πήγα στον εξατμισά ήταν μάπα (θυμίζω ότι εγώ αγόρασα το σπιράλ σωλήνα και τον πήγα στον εξατμισά για αλλαγή του γνήσιου, λόγω φθοράς στο σπιράλ κομμάτι του (έχανε ελάχιστα).
    Έχω κρατήσει το γνήσιο σωλήνα, οπότε με βλέπω κάποια στιγμή να πηγαίνω πάλι στον εξατμισά για να κατεβάσει το προβληματικό κομμάτι της εξάτμισης, και να ξανατοποθετήσει το γνήσιο, αφού κόψει το παλιό σπιράλ τμήμα και κολλήσει καινούριο στη θέση του.
    Με άλλα λόγια, πέταξα τζάμπα γύρω στα 100 ευρώ... Ας πρόσεχα.

Προεπιλογή

Ειπα να το γραψω οτι μηπως ειναι το σπυραλ, αλλα εγραψες οτι πηρες ιδια μαρκα με το γνησιο, οποτε λεω δεν θα ειναι απο εκει, ειχα παρομοιο τριξιμο σε αλλο αμαξι μετα απο αλλαγη με σπυραλ εμποριου σε εξατμισα, κοψιμο και κολλημα δηλαδη, σε σημειο απο το τριξιμο να τριζει και το καπακι του καθρευτη του συνοδυγου που ηταν ξεκουμπωμενο, αλλα σε εμενα ηταν πολυ συντομο το τριξιμο, ισα ισα το καταλαβαινες, μετα απο καποια χιλιομετρα εστρωσε, ελπιζω και το δικο σου να στρωσει, αλλιως ισως με λιγο μετακινηση της εξατμισης, ωστε να αλλαξει θεση το σπυραλ ή να ζοριστει ισως στρωσει.
    Εκει που σταματαει η ατμοσφαιρα,αρχιζει το...ΤURBO !!!

Senior Member
    Περιοχή
    ΑΘΗΝΑ
    Αυτοκίνητο
    Astra GTC

Προεπιλογή

Νίκο το σπιράλ που αγόρασα (για την ακρίβεια αγόρασα όλο το κομμάτι της σωλήνας μετά τον καταλύτη, δηλαδή σωλήνα και σπιράλ ενιαίο τμήμα, μέχρι το μεσαίο καζανάκι) είναι της Faurecia, που είναι η εταιρεία που έβγαζε το τελικό της εξάτμισης στο αμάξι μου, όχι το συγκεκριμένο τμήμα που αγόρασα (δεν ξέρω ποια εταιρεία βγάζει το γνήσιο αντίστοιχο κομμάτι στο μοντέλο μου). Υπέθεσα λοιπόν ότι για να βγάζει για την Opel το τελικό καζανάκι, λογικά θα είναι σοβαρά και τα υπόλοιπα εξαρτήματα εξάτμισης που βγάζει. Είναι και πολυεθνική πανάθεμά την. Μάλιστα ήταν και σχετικά ακριβή η σωλήνα που αγόρασα. Ενώ ο ανταγωνισμός έπαιζε γύρω στα 50-60 ευρώ, αυτή έκανε κάπου 105 και λόγω Black Friday την πήρα γύρω στα 80 ευρώ (και 10 ευρώ μεταφορικά από autodoc). Δυστυχώς αποδείχθηκα λάθος. Μέτρια ποιότητα κατασκευής και το κυριότερο, κακή εφαρμογή στο αμάξι. Εκτός από το συντονισμό που μου κάνει πάνω από τις 4.000 σαλ, έχει αλλάξει ο ήχος του μοτέρ και στις χαμηλομεσαίες στροφές (ιδίως κάπου στις 2700-2900). Μετά την αλλαγή ακούγεται πιο τραχύς/μπάσος σε αυτές τις στροφές, που προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου. Να σκεφτείς όταν το κάναμε βόλτα με τον μηχανικό τις προάλλες, χωρίς να του πω εγώ κάτι για αυτό το μπάσο θόρυβο, μου το ανέφερε από μόνος του (μου είπε, πώς ακούγεται το μοτέρ σου.
    Προς το παρόν δεν ασχολούμαι περαιτέρω, αλλά σκέφτομαι στο προσεχές διάστημα να ξαναβάλω τη μαμά σωλήνα, την οποία έχω κρατήσει και απλά να της αλλάξω το σπιράλ. Απλά σε μια τέτοια περίπτωση βλέπω ότι παίζουν 2 επιλογές για το σπιράλ. Ή αγοράζω κάποιο σπιράλ το οποίο θα κολληθεί ακριβώς στη θέση που ενωνόταν το παλιό με τη σωλήνα, ή θα αγοράσω σπιράλ που έχει από τα 2 άκρα προέκταση σωλήνα που μπαίνει μέσα στη μαμά σωλήνα και σφίγγει από τις 2 πλευρές με κολλάρο. Δεν ξέρω μόνο ποια λύση από αυτές τις 2 είναι προτιμότερη τεχνικά (από την άποψη του θορύβου κυρίως και της απόδοσης).

Παρόμοια Θέματα

1. Θόρυβος πάνω από τις 2000 στοφές 1.6CDTI
    Από τον/την antoniom στο forum Κινητήρες Opel
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 16-03-21, 21:51
  2. Θόρυβος στα Κλαπετα του αέρα
    Από τον/την nickma στο forum Problems & Questions (Προβλήματα & Ερωτήσεις)
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο Μήνυμα: 12-02-17, 20:12
  3. θόρυβος από κλαπετο ανακύκλωσης αέρα
    Από τον/την avalanche3 στο forum Problems & Questions (Προβλήματα & Ερωτήσεις)
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο Μήνυμα: 12-06-16, 17:26
  4. Θόρυβος κατά την ενεργοποίηση της ανακύκλωσης αέρα
    Από τον/την PetrosKar στο forum Problems & Questions (Προβλήματα & Ερωτήσεις)
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο Μήνυμα: 18-01-15, 22:47
  5. Περίεργος θόρυβος απο την εισαγωγή αέρα.
    Από τον/την Stilskin στο forum Problems & Questions (Προβλήματα & Ερωτήσεις)
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο Μήνυμα: 21-06-13, 11:38

Δικαιώματα - Επιλογές