Προ 10ημέρου είχα αλλάξει στο αυτοκίνητο τη σπιράλ σωλήνα εξάτμισης (μετά τον καταλύτη και πριν το μεσαίο καζανάκι) λόγω του ότι το σπιράλ είχε αρχίσει να ανοίγει (17 χρόνια είναι αυτά, δεν είναι παράλογο).
Για την αντικατάσταση θεώρησα σκόπιμο να αγοράσω ολόκληρο το κομμάτι (σωλήνα και σπιράλ μαζί) αντί να κάνω αυτό που κάνουν οι πιο πολλοί, που απλά πηγαίνουν στον εξατμισά, τους κόβει το παλιό σπιράλ και τους κολλάει νέο στην παλιά σωλήνα).
Εν πάση περιπτώσει, αγόρασα και τοποθέτησα το παρακάτω ανταλλακτικό (αγοράστηκε αρκετά φθηνότερα, στα 82 ευρώ, λόγω black Friday):
https://www.autodoc.gr/faurecia/14593331
Εν τω μεταξύ, πριν 3 μέρες, σε άλλο συνεργείο, είχα πάει για έλεγχο λόγω διαρροών από τη φλάντζα ψευτοκάπακου. Εκεί μου άλλαξαν τη συγκεκριμένη φλάντζα (η οποία γνώριζα ότι δάκρυζε εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, αλλά τελευταία άρχισε να χάνει περισσότερο). Για κακή μου τύχη στο συνεργείο όταν πήγαν να αφαιρέσουν το ψευτοκάπακο, βγάζοντας ο μηχανικός τον πολλαπλασιαστή διαπίστωσε ότι η μια του πίπα ήταν πρακτικά σπασμένη (ήταν θέμα χρόνου όπως μου είπε να ξεκινούσε ρεταρίσματα το μοτέρ από τον αντίστοιχο κύλινδρο). Οπότε μου βγήκε καλό κουστούμι (πολλαπλασιαστής συν 4 νέα μπουζί, μια που τα παλιά ήταν μέσα στο λάδι).
Τέλος πάντων, έγινα όλα τα παραπάνω και σήμερα που έβγαλα το αμάξι σε ανοιχτό δρόμο (αττική οδό) συνειδητοποίησα ότι ψηλά στις στροφές (πάνω από 4.000, κάπου από τις 4.500 και μετά), ακούγεται στην καμπίνα ένας θόρυβος σαν φύσημα. Ο θόρυβος είναι συνεχόμενος όσο είμαι σε ψηλές στροφές και περίπου σταθερός σε ένταση.
Σε χαμηλότερες στροφές δεν αντιλαμβάνομαι κάτι. Δίνει την αίσθηση είτε σαν να διαφεύγει αέρας/καυσαέριο ή ενδεχομένως το ανάποδο (να ρουφάει από κάπου αέρα).
Ενδεχομένως βέβαια να μην έχει σχέση με την πολύ πρόσφατη αλλαγή φλάντζας ψευτοκάπακου στον κινητήρα, και να σχετίζεται με την αντικατάσταση του τμήματος εξάτμισης με το σπιράλ (δεδομένου ότι αφότου έκανα την αντικατάσταση του τμήματος εξάτμισης δεν έτυχε να ζορίσω το μοτέρ σε αυτό το φάσμα στροφών και πάνω, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο θόρυβος προέκυψε μετά την αλλαγή φλάντζας ψευτοκάπακου).
Αν δείτε και στη φωτογραφία του ανταλλακτικού που τοποθετήθηκε, η νέα σωλήνα είναι διαιρούμενη και τα δύο κομμάτια ενώνονται με ένα μεταλλικό κολλάρο. Βέβαια ο εξατμισάς έβαλε την ειδική κόλλα που βάζουν σε ανάλογες ενώσεις κι έσφιξε καλά το κολλάρο.
Έχετα καμιά ιδέα τι θα μπορούσε να είναι που προκαλεί έναν τέτοιο θόρυβο;