[align=left:e41e20c005]
Παρόμοιο πρόβλημα είχε συζητηθεί παλαιότερα εδώ: http://www.opel-club.gr/viewtopic.php?t=2972 αλλά ο χρήστης δεν μπήκε στον κόπο να μας γράψει τι κατάληξη είχε.
Πριν από τρείς μήνες αγόρασα ένα Corsa 1.2 "Comfort" του 2001 με Easytronic. Μαθαίνω πως αυτό το μοντέλο ονομάζεται "Corsa C". Βρήκα ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Opel στη γειτονιά μου, το πήγα για ένα γενικό σέρβις, αλλάξαμε λάδια, μαζέψαμε διάφορα ψιλά, όλα εντάξει. Ο αρχιμηχανικός μου είπε πως η μπαταρία είναι πεσμένη και καλό θα ήταν να την αλλάξω, εγώ τη μέτρησα και μου έδειξε 12V ακριβώς, αλλά αφού ήταν παλιά και ο μάστορας έλεγε πως θέλει άλλαγμα, είπα να τον εμπιστευτώ και του έδωσα το ΟΚ να την αλλάξει.
Μετά από ένα δίμηνο απροβλημάτιστης λειτουργίας λοιπόν, την προηγούμενη Παρασκευή καθώς οδηγούσα στην κίνηση, ξαφνικά έχασα τη μετάδοση. Σταματάω, πάω να ξαναβάλω μπροστά, η ένδειξη ταχύτητας έλεγε "F" και η μίζα δεν υπάκουγε. Αφού δοκίμασα ό,τι περνούσε απ'το χέρι μου (δηλαδή όχι πολλά) και δεν γινόταν τίποτα, κάλεσα οδική βοήθεια και μετέφερα το αυτοκίνητο στο συνεργείο. Τη Δευτέρα κάλεσα τον αρχιμηχανικό να τον ρωτήσω τι έγινε, και μου είπε πως έβαλε το διαγνωστικό πάνω στο αυτοκίνητο και βρήκε πως έχει καεί ο "εγκέφαλος" και θέλει άλλαγμα, πράγμα που θα κοστίσει €1080 συν εργατικά, γύρω στα €1150. Προφανώς, με τον όρο "εγκέφαλος" ο μηχανικός εννοούσε το Transmission Control Module.
Φυσικά δεν μου άρεσε η ιδέα να πληρώσω περισσότερo από το 1/4 της αξίας του οχήματος για μία τέτοιου είδους περίεργη, απροειδοποίητη, και (φαινομενικά τουλάχιστον) αναίτια βλάβη. Αν μη τι άλλο, δεν είχα κανένα λόγο να πιστεύω πως η καινούργια μονάδα δεν θα ξανα-"καιγόταν" αμέσως, εξίσου απροειδοποίητα και αναίτια. Έτσι λοιπόν είπα στο μηχανικό να κρατήσει για λίγες μέρες το αυτοκίνητο, να μην κάνει τίποτα, και να περιμένει.
Μπήκα σε αγγλόφωνα forum και βρήκα αναφορές σε περιστατικά όπου το πρόβλημα είχε λυθεί με ένα απλό reset των ηλεκτρονικών του οχήματος, το οποίο (ελλείψει ειδικού εξοπλισμού) επιτυγχάνεται πολύ απλά αποσυνδέοντας έναν πόλο της μπαταρίας για 10 λεπτά.
Το πρωϊ της Τετάρτης λοιπόν πήγα στο συνεργείο προετοιμασμένος να τους βάλω να κάνουν reset, και σε περίπτωση που θα αρνιόντουσαν, κουβαλούσα μαζί μου κατσαβίδι και τανάλια για να το κάνω μόνος μου. Δεν χρειάστηκε καν: δοκίμασα να βάλω μπροστά, και το αυτοκίνητο ξεκίνησε χωρίς πρόβλημα.
Πριν φύγω έδωσα στον αρχιμηχανικό την ευκαιρία να κάνει κάποια δήλωση αν ήθελε, και δεν έκανε καμμία.
Ρωτώ λοιπόν:
1) Πόσο εύκολο θα είναι να βρεθεί και να διορθωθεί η πραγματική αιτία της δυσλειτουργίας;
2) Αν δεν βρεθεί η αιτία, πόσο αναξιόπιστο θα πρέπει πλέον να θεωρώ αυτό το αυτοκίνητο;
3) Έχω διαβάσει άλλα περιστατικά σε αγγλόφωνα sites όπου η αλλαγή του TCM δεν διόρθωσε το πρόβλημα, ενώ η αλλαγή ενός εξαρτήματος των €40 που έγινε αμέσως μετά το διόρθωσε. Απ'οτι καταλαβαίνω, δηλαδή, παίζουν και τέτοια, και είναι γνωστά. Πως είναι δυνατόν λοιπόν ένας μηχανικός να ζητάει με ελαφριά καρδιά από τον πελάτη να ξηλωθεί περισσότερα από €1000 χωρίς να δοκιμάσει πρώτα τις φθηνότερες πιθανές λύσεις; Και πως είναι δυνατόν αυτός ο μηχανικός να είναι "εξουσιοδοτημένος";
4) Απ'οτι φαίνεται είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να κάνει διάγνωση των προβλημάτων που παρουσιάζει ένα τέτοιο αυτοκίνητο έτσι ώστε να μην εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον μηχανικό. Πως μπορεί κανείς να διαβάσει τους κωδικούς λαθών από το αυτοκίνητο; και που μπορεί κανείς να βρει ένα εγχειρίδιο που να τους εξηγεί αναλυτικά;
Κάθε απάντηση θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
[/align:e41e20c005]