Πιστευω ωραιοτατο θεμα που αρκετοι γραφουν "βενζινη δεν την αλλαζω με τιποτα" αλλος "τι το συζηταμε το θεμα; πετρελαιο με χιλια" χωρια αιτιολογιες..
Πιστευω ενα σεντονι απαντηση να γραψει ο καθενας μας παλι νομιζω δεν ειναι αρκετο για να αιτιολογησεις την καθε απαντηση.
Ισως στο ποστ να υπηρχε και 3η επιλογη η Γ) Δεν γνωριζω/Δεν ειμαι σιγουρος.
Κατα τη γνωμη μου οι διαφορές οι διαφορές δεν ειναι μονον στην οδηγηση αλλά και στην συντηρηση. Παμε λιγο αναλυτικα χωρις ελπιζω να ξεχασω κατι.
Εχουν υπολογισει (καταναλωτες - σε διαφορες ερευνες/τεστ) οτι αν παρεις πχ μικρο κινητηρα βενζινης με μικρο αντιστοιχο πετρελαιου οτι το βενζινοκινητο
ειναι πιο οικονομικο. Αντιστοιχα ομως μπορεις να πεις και το αντιθετο. Με ποιους ορους ομως δινεται η καθε απαντηση; Αυτο ειναι το μεγαλο ερωτημα.
Εγω παραδειγμα πηρα το J 5d ατμοσφαιρα 1.4 100 αλογα καινουριο με 17 χιλιαρικα μεσαια εκδοση το 2010 υπολογιζοντας οτι το 1.3 πετρελαιο με τα 95 αλογα κοστιζε τοτε 19.500 στη βασικη εκδοση κ δεν ειχα δυνατοτητα να φτασω εκει.
Αποσβεση ποτε θα κανεις; ωραιο ερωτημα... ποσα χλμ κανεις περιπου το χρονο ; ο μεσος οδηγος υπολογιζεται οτι κανει 15.000 το ετος. Αυτη τη στιγμη το ιχ το εχω 5,5 χρονια κ με τα χλμ π εχω βγαζω οτι κανω το ετος 12Κ χλμ
Για Diesel πανω απο 20Κ το χρονο πας με κλειστα τα ματια με οποιοδηποτε κοστος. Εαν εισαι γυρω στα 15 πανω κατω τοτε το σκεφτεσαι και αρχιζεις υπολογισμους
οπως πολυ σωστα ανεφερες για τα τελη κυκλοφοριας, διαφορα τιμης αγορας και υπολογισμος ετων αποσβεσης κλπ. Η συντηρηση ομως;
Βαζεις ελαστικα ρε φιλε στο απλο το 14αρι εχει τα 16ρια που βρισκεις αριστο ελαστικο με 400ευροπουλα . Καθε ποτε τα αλλαζεις; αν κανεις 10Κ ή λιγα παραπανω σε 4 χρονια! αρα σε 8 χρονια θα δωσεις 800ε!
Στο πετρελαιο τι φοραει; 17ρια! 600 ευρω! ποσα χλμ κανεις; 20Κ ? ανα 2 χρονια αλλαγη (θεωρητικα παντα μιλαω μη πεσετε να με φατε με αυτα το νου σας) αρα ποσα θες για 8 χρονια; 2400 !
Αρα λοιπον ειναι αρκετοι οι παραγοντες.. θες αλλο παραδειγμα; ΑΣΦΑΛΕΙΑ! οσο πιο ακριβο κοστιζει τοσο παραπανω σου βγαινει η ασφαλιση του...
μετα ο νους σας μπορει να παει σε χιλια δυο πραγματα για το τι σκατα (με συγχωρειται αλλα δεν εβρισκα διαφορετικη λεξη) θα τραβηξεις απο σφαλματα και προβληματα που θα παρουσιαστουν (απο λαθος κατασκευης; απο καθαρη τυχη; να πας πχ να υπολογισεις το κοστος συντηρισης συμφωνα με το service manual τι περιλαμβανει ο κατασκευαστης για το καθε μοντελο ανα διαστηματα ετων/χλμετρων? )
Παντως οσο πιο απλο ειναι το ιχ, μηχανικά εννοω τοσα λιγοτερα και πιο ευκολα προβληματακια θα αντιμετωπισεις. Εχεις πχ τουμπινα; δεν εχεις; εχει ιμαντα που θελει αλλαγη ή καδενα χρονισμου;
τα μπουζι ειναι απλά ή ιριδιου; φιλτρα εχει απλα/γυρης ή ενεργου ανθρακα που εχουν ολα αυτα διπλασιες τιμες που θα υπολογιζονται πολλααααα παραπανω εφοσον κανεις τα χλμ σε μικροτερο χρονικο διαστημα.
Τελος , απο αποψη οδιγικης συμπεριφορας θα πρεπει να το οδηγησεις πιστευω το καθε οχημα που ανεβαινεις. Δεν ειναι το ιδιο ιχ με το 1.6Τ βενζινης με το 1.6 πετρελαιο.
Καποιος θα πει : αυτο το κομπιασμα που κανουν (lag) και αυτο το κροταλισμα το μισω! γι αυτο λεω ειναι προσωπικες αποψεις του καθενος!.
Πιστευω πως ο 1.6 πετρελαιο ειναι αρκετα ικανοποιητικος γι αυτα τα αμαξωματα με τα κιλακια που εχουν και δεν εχεις να φοβασαι κατι στον αυτοκινητοδρομο.
Εδω ερχεται ενα αλλο ερωτημα που ξεχασα να αναφερω.. Που θα οδηγειται περισσοτερο το εργαλειο; Στην πολη; σε επαρχιακο δρομο με ανηφοριες; σε ταξιδια;
Εδω μπαινει στο παιχνιδι και το κιβωτιο ταχυτητων αν ειναι manual 5 ταχυτητων, 6χυτο ή αυτοματο!
Θελει αρκετη σκεψη το θεμα γιατι εδω που φτασαμε θα τα παντρευτουμε τα αμαξια με αυτη την κριση , ελπιζουμε ολοι σε καλυτερες μερες!