Καλημέρα παιδιά,
διαβάζοντας σε άλλο θέμα μια ψιλοδιαμάχη περί των κινητήρων, είπα να ανοίξω ένα θέμα να αναλύσουμε όσο μπορούμε την λειτουργία των κινητήρων και το βασικότερο: το κόστος και το όφελος του καθενός.
Το πρόβλημα που μας τρώει δεν νομίζω να είναι το καθαρά τεχνικό (συμπιέσεις, αδιαβατικές κλπ) αλλά η αποδοτικότητα και ο χαρακτήρας λειτουργίας.
Βέβαια εάν κάποιος θέλει να το αναλύσει και πιο τεχνικά δεν εχω πρόβλημα, υποθέτω ούτε εσείς.
Πιστεύω είμαστε αρκετά ώριμοι σαν καταναλωτές να κάνουμε μια σύγκριση επί του πρακτέου, και όχι μέσα από θεωρίες και γνώμες γνωστών και γειτόνων όπως κάναμε παλιά.
Σαν σκεπτόμενος και εν δυνάμει αγοραστής νέου αυτοκίνητου 2 πράγματα με τρωνε
1ον η συνολική οικονομία (από το καύσιμο μέχρι την απόσβεση αγοράς)
2ον η οδική συμπεριφορά (τρόπος απόδοσης δύναμης και χαρακτήρας αυτοκίνητου)
Ας ξεκινήσω μια σύγκριση που εχω ήδη στο μυαλό μου για 2 όμοια αυτοκίνητα.
Μην πάμε στο αυτοκίνητο καθεαυτό, τα επέλεξα ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμα.
Αυτοκίνητα:
Astra GTC 1,6 CDTi
Τιμή εκκίνησης 24.600€
Επίσημη κατανάλωση πόλης 5L/100km*
Δική μου υποθετική μέση κατανάλωση 6L/100km**
Astra GTC 1,4 Turbo
Τιμή εκκίνησης 22.000€
Επίσημη κατανάλωση πόλης 7,6L/100km*
Δική μου υποθετική μέση κατανάλωση 10,3L/100km**
* Πριν αρχίσουν οι διαμάχες για τις καταναλώσεις να διευκρινίσω:
πήρα τις τιμές πόλης του κατασκευαστή σαν μέσες τιμές, γιατί είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
** Έβαλα τις δικές μου τιμές σαν μέτρο σύγκρισης βάση της κατανάλωσης που εχω τώρα
σύμφωνα με το πολύ καλό Fuelio το αμάξι μου (corsa c 1.4 ~120hp) καίει 10L/100km μέσο όρο και μετράω ήδη 5 γεμίσματα.
Για να βγάλω προσεγγιστικά αναλογίες στης σύγκριση πήρα την διαφορά πόλης - εκτός πόλης και την πρόσθεσα στην τυπική.
Πιστεύω είναι πολύ κοντά στην κατανάλωση που θα έβλεπα, πάντα σαν μέτρο σύγκρισης το αμάξι μου.
Στην περιοχή μου, στο πρατήριο καυσίμων που γεμίζω χρόνια τώρα, η τιμές καύσιμων σήμερα είναι
1,348€/L η απλή βενζίνη
1,018€/L το απλό πετρέλαιο κίνησης
οι υπολογισμοί με βάση μια τυπική χρήση 10.000χλμ/έτος μου έχουν ως εξής:
Τυπική κατανάλωση
10.000km/έτος x 7,6L/100km x 1,348€/L = 1024€ κόστος βενζίνης ανά έτος
10.000km/έτος x 5L/100km x 1,018€/L = 509€ κόστος πετρελαίου ανά έτος
Διαφορά 515€/έτος
Δική μου υποθετική κατανάλωση
10.000km/έτος x 10,3L/100km x 1,348€/L = 1388€ κόστος βενζίνης ανά έτος
10.000km/έτος x 6L/100km x 1,018€/L = 610€ κόστος πετρελαίου ανά έτος
Διαφορά 778€/έτος
εάν υπολογίσουμε και τα τελη κυκλοφορίας (http://www.odigostoupoliti.eu)
142g/km x 1,85 = 262,7€/ετος για την βενζίνη
115g/km x 0,98 = 112,7€/ετος για το πετρέλαιο
Διαφορα 150€/ετος
Τελικά έχουμε ένα κέρδος 665€ ανά έτος με βάση την τυπική κατανάλωση ή 928€ εάν τρέχουμε λίγο παραπάνω.
Η διαφορά αγοράς όμως του αυτοκινήτου ειναι 2.600€
οπότε για να έχουμε απόσβεση θα χρειαστούμε σχεδόν 4 χρόνια στην πρώτη περίπτωση ή σχεδόν 3 χρόνια στην 2η.
μέχρι τότε, το καύσιμο που πληρώνουμε για το πετρέλαιο στην ουσία είναι πιο ακριβό από την αντίστοιχη βενζίνη!
Αυτά είναι δικές μου σκέψεις, για το κατά πόσο "σκεφτόμαστε να κάνουμε ενα ταξίδι" αναφορικά με το κόστος μετακίνησης.
Παρακαλώ να συνεχισετε την κουβέντα για τον παραπάνω συλογισμό
καθώς και να πούμε και για την οδική συμπεριφορά, κάτι για το οποίο ακόμα δεν εχω εμπειρία.
Τα Diesel έχουν δύναμη από χαμηλά, άρα πιο ήπιο χαρακτήρα, αυτό το ξέρουμε.
Όταν όμως θέλω να κάνω προσπέραση με ενα Otto ξέρω οτι θα ανεβάσω στροφές τις 5.000+
και θα μου δώσει την απαραίτητη δύναμη κάτι που στα Diesel δεν ισχύει.
Εκτός εάν εσείς έχετε δει στην πράξη ότι κάνετε προσπέραση εφάμιλλης επιτάχυνσης από 2.000 στροφές.
Αυτό δεν το ξέρω.